pirmdiena, 2015. gada 30. marts

Vietu un cilvēku stāsti


          Ar ūdeni ir tā – katrs piliens tā vai citādi kādreiz nokļūst jūrā vai okeānā. Saplūst ar to. Bet kā ir ar cilvēka dzīvi? Vai katra cilvēka ikdienas solis, dzīves izvēles  un liktenis  veido vēsturi? Lasot vēstures grāmatas, liekas, ka lielo notikumu vētras izmētā cilvēkus kā skaidiņas, un viņu dzīves stāsti saplūst viendabīgā masā. Viņi – parastie cilvēki - kļūst par statistiku, un pāri gadu simtiem varam saskatīt vairs tikai slavenus vadoņus, dižus māksliniekus un nežēlīgus noziedzniekus.
           Mani vienmēr ir interesējuši „vietu stāsti” – stāsti par to, kā veidojusies mūsdienu ainava vietās, kuras man tuvas un pazīstamas. Viensētas, koka un mūra mājas, plaša trīsstāvu skola mazā ciemā, aiz kura tūliņ sākas mežu masīvi. Atmiņas par greznu koka medību pili meža vidū, upītes krastā. Seklu, rokām raktu grāvīšu tīkls pļavās un mežā. Pamestu māju drupas plašajās kolhoza ganībās. Piemineklis partizāniem purvā un vienādi betona krustiņi I Pasaules kara karavīru kapos vientuļā laukā.
          Kas bija tie cilvēki, kas te dzīvoja, strādāja, cīnījās, plānoja un sapņoja? Vēstures grāmatās par viņiem nekas nebūs teikts, tomēr, pētot vietu vēsturi, gadās uzdurties dzīvesstāstiem. Tāpēc, rakstot par vietām un notikumiem, pasekošu līdzi arī dažu dzīvesstāstu pilienu ceļam uz jūru. Ak jā – un būs arī jautri pastāsti. Pašlaik sāku ar laika periodu no divdesmitā gadsimta divdesmitajiem līdz četrdesmitajiem gadiem, notikumu vieta – Daudzeses pagasts (Daudzeva, Daudzese) un arī tā tuvākā apkārtne – Sērene, Sece, Sunākste, Viesīte, arī Jēkabpils.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru