sestdiena, 2015. gada 16. maijs

Daudzeses skola 1934.-1940. Personības - 3. Skolas pārzinis A.Ziņģis

Skolas pārzinis Augusts-Arvīds Ziņģis (laika periods no 1934. gada 23. novembra  līdz 1940. gadam). Daudzeses aizsargu kora diriģents, vadījis skolas mazpulku, organizējis lauksaimniecības papildskolu pie Daudzeses skolas.
Augusts-Arvīds Ziņģis iecelts par Daudzeses skolas pārzini 1934. g. 23. novembrī. Jau 1935. gada pavasarī par viņu kā par korektu, nosvērtu un darbā saticīgu pārzini atzinīgi raksta „ Jēkabpils Vēstnesis” (Nr.11, 14. marts), novērtējot arī darbu jauniešu kora vadīšanā un dalību skautu organizācijā. Tāpat A.Ziņģis vada Meža dienu pasākumu, kopā ar mazpulku - skolēniem stādot „ 15. maija bērzu birzi” netālu no Tautas nama „ piegāzē Labrenču māju gruntē” (varbūt kāds zina, vai kociņi vēl aug?)
Presē parādās ziņas par siltiem vārdiem, ko A.Ziņģis veltījis skolas absolventiem, tos izvadot dzīvē. Skolas pārzinis vada bērnu svētkus Vīgantē (tagad Staburags).
1937. gadā Daudzeses pamatskolā A.Ziņģis noorganizē lauksaimniecības papildskolu, ko „apmeklē ļoti labi — gan jaunatne, gan piedzīvojuši pilsoņi un pilsones”, tātad tā tolaik nodrošināja kaut ko līdzīgu tagadējai mūžizglītībai.

Augusts-Arvīds Ziņģis apbalvots ar Atzinības krusta 5. Šķiru 1939. gadā.
Daudzeses aizsargu nodaļas koris pieteikts slavenajiem Latgales Dziesmu svētkiem 1940. gadā (diriģ. A. Ziņģis)

Un tad - pienāca 1940. gads. Skolā atgriežas Jānis Circenis un Emīlija Liepiņa (skatīt turpmāk).
Materiāli no www. periodika. lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru