ceturtdiena, 2015. gada 14. maijs

Personības Daudzeses skolā - 1



Daudzeses skola visos laikos – no dibināšanas līdz mūsdienām -  ir piesaistījusi aktīvus, enerģiskus un ieinteresētus cilvēkus. Laikam gan bez šiem cilvēkiem neizdotos ne uzbūvēt jauno, moderno skolas ēku 1931. gadā, ne noturēt skolu visos pārmaiņu vējos līdz pat mūsdienām. Tādēļ mazliet par skolas  vadītājiem – pārziņiem un skolotājiem no skolas dibināšanas līdz pat Otrā Pasaules kara sākumam.

Sākuma gadi
„Daudzeses pagasta pirmās skolas sākumi meklējami pirms kādiem 85 gadiem [skaitot no publikācijas brīža – 1937. gada, tātad apmēram 1852. gads / piezīme mana J.B.] baznīcas Dziedātāja mājā, kur mācījuši skolotāji: Jansons, Melderis, Kundziņš, Liepiņš un Bruģis. Kad kurš un cik ilgi — tagad jau grūti noskaidrojams, jo raksti par tiem laikiem nav uzglabājušies.„ („ Pie tautskolu šūpuļiem”, Jēkabpils Vēstnesis Nr. 48, 2. decembrī, 1937. gadā - http://piliensjura.blogspot.com/2015/04/pie-tautskolu-supuliem-daudzeses-skolas.html)
1879. g. pagasta sabiedrība cēlusi jaunu skolas namu, uz kuru pārnācis skolotājs Bruģis (Brigge?) un darbojies līdz 1882. g. Mācītājs Kiršteins raksta, ka Bruģis Daudzesē par skolotāju apstiprināts 1876. g.
Skolotājs Jēkabs Upenieks (laika periodā no 1882. līdz 1926. gadam)
 Pēc Bruģa par skolotāju izraudzījās Irlavas semināra audzēkni J. Upenieku, kurš skolā nostrādāja no 1882. (pēc Kiršteina — no 1884.g.) līdz 1926. g., tātad 44 gadus! Skola J.Upenieka vadībā pārdzīvo pārvācošanas un pārkrievošanas laikus un „tautisko centienu vējus un pretvējus”.  Zināmi pārtraukumi skolas darbā 1905. gada revolūcijas laikā – „melnās sotņas” draudu dēļ, kā arī 1914.-1918. gados I pasaules kara laikā. 1915. gadā skolas ēka nodeg, jo pie tās notiek kaujas starp vāciešiem un krieviem.
Tomēr skolotājs Upenieks atkal un atkal enerģiski atjauno skolas darbību Daudzeses muižas ēkā , gan blakus vācu okupācijas karavīriem, gan blakus lieliniekiem.
Ar 1920. g. janvāri skolas darbs turpinās miera apstākļos un paplašinās: 1921. g. pieņēma par skolotāju Jāni Circeni, 1924. g. - Mildu Jansons.
1926. g. Jēkabs Upenieks aiziet pensijā. 

Laika periodā no divdesmitajiem gadiem  līdz pat Otrā pasaules kara sākumam notikumi ap un par Daudzeses skolu izrādās  īsts tā laika politiskās un sabiedriskās dzīves spogulis. Tāpat ar skolu saistītās personības un šo cilvēku likteņi ir patiesie tā laika vēstures liecinieki.  Vērojot vietējā presē tā laika ziņas par sabiedrisko dzīvi, vēlēšanām, sadzīvi, skolotāju atlaišanu no darba un pāriešanu citā amatā, arī laikrakstu lasītāju vēstules, kur parādās viedoklis par notiekošo, pavisam citā gaismā parādās jau no skolas programmas zināmie un it kā vienmuļie un garlaicīgie vēsturiskie fakti (partiju cīņas divdesmitajos gados, K.Ulmaņa  apvērsums 1934. gada 15. maijā, LPSR nodibināšana 1940. gadā, vācu armijas ienākšana 1941. gadā), pietuvinot  tos kā ar lupu liela mēroga kartē.
Un ja nu es dzīvotu tajās dienās? Ko es izvēlētos – balli Saviesīgās biedrības namā, Strādnieku sports un sargs nodarbības, vakarēšanu aizsardžu priekšnieces, mežziņa kundzes Astrīdas Lindes namā attālajā Rundāles Mežmuižā (tagad – Daudzeses Lāči)? Sociāldemokrātus vai zemsaviešus, vai vietējo sīkpartiju vēlēšanās? Riskētu zaudēt darbu, esot nepareizajā (sociāldemokrātu) partijā, vai nonāktu represēto starpā par dziedāšanu aizsargu korī? Vai paliktu malā un lasītu par to tikai Jēkabpils Vēstnesī?
No J. Upenieka aiziešanas pensijā 1926. gadā  līdz pat K. Ulmaņa apvērsumam 1934. gadā Daudzeses skolā, liekas, valda sociālistisks noskaņojums. Viena no aktīvākajām un laikrakstu ziņās pamanāmākajām personām šeit ir skolotājs Jānis Circenis, kurš pauž sociāldemokrātu uzskatus. 1932. gadā viņš tiek presē nosaukts jau par skolas pārzini – iespējams,  šo amatu viņš ieguvis, skolai pārceļoties uz jauno, plašo skolas ēku. Tāpat savus „progresīvos”, lasi – sociālistiskos uzskatus neslēpj skolotāja Emīlija Liepiņa. Laikrakstā „Lauku domas”  Nr. 11, 1932. gada 17. martā kāds daudzesietis, kurš saucis sevi Mikus, skarbi kritizē sociālistisko noskaņojumu skolā, retoriski jautājot „ Vai tiešām mēs cēlām skolu, lai to nodotu vienas politiskas partijas rīcībā?”, kā arī piemin, ka daudzi vecāki ved bērnus uz 12 kilometrus attālo Sērenes skolu, lai bērni netiktu audzināti „ sociālisma garā”. „ Mikus” ir sašutis par skolotāja S. dalību  jaundibinātās „ Strādnieku Sports un Sargs” (SSS) nodaļas valdē, kura „izlietojot skolas telpas dažādiem sporta vingrinājumiem” . 
 

Turpmāk - par skolotāju un skolas pārzini Jāni Circeni - sociāldemokrātu, un skolas pārzini Augustu Arvīdu Ziņģi - aizsargu.

Foto no http://daudzese.lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru