pirmdiena, 2015. gada 15. jūnijs

Strādnieku Sports un Sargs un Daudzeses skola (1932. g)




Nesen šeit nodibinājās SSS nodaļa. Tai svētdien,  6. martā, bija atklāšanas svētki. Apmeklētāju bija maz. Pārdotas tikai apm. 50 biļetes, jo apkārtnē klīda baumas, ka SSS nodaļas biedri būšot pierādīt savas spējas boksa cīņā arī pie balles apmeklētājiem. Kad dažam labam bija jau galviņa silta, kāds SSS nodaļas biedrs sāka mēroties spēkiem ar kādu apkārtnē labi pazīstamu huligānu, kurš jau vairākas reizes sodīts par huligānismu. Policijas kārtībniekam un kādam aizsargam mēģinot „dūšīgos sportistus” izšķirt, nācās saņemt pa vienam otram boksa sitienam. līdz beidzot pēdējais dabūjis piedraudēt ar revolveri un tikai tad dūšīgos cīnītājus nomierināt. Policija par abiem čempioniem sastādījusi protokolu saukšanai pie atbildības par huligānismu un pretošanos policijai.
Bez tam vēl minētā vakarā garāmgājēju uzmanību saistīja SSS nodaļas priekšnieka māja, kur pie „grokus” glāzēm piekopuši citāda veida sportu.
Daudzese ir vientuļš Zemgales stūrītis, diezgan tālu no dažādiem centriem. Viņu no trim  pusēm apēno lieli meži. Tā pagājušajā gadā uzcēla jaunu gaismas un zinātnes pili – skolu. Tik par nožēlošanu . daudzi bērnu vecāki ir pārāk vecmodīgi, un,  kuri tikai iespēj, ved savus bērnus garām šai pilij uz 12 km attālo Sērenes pamatskolu, jo viņi neatzīst to, ka viņu bērni jau no mazotnes tiktu piesātināti ar politiku un audzināti sociālisma garā.
Un šādi bērnu vecāki būtu ļoti daudz, kuri sūtītu savus bērnus citur, ja vien to iespētu.
Kā skaidrs piemērs augšējam ir tas, ka pie mums nesen nodibinājās SSS nodaļa, kur viens no galveniem dibinātājiem, kas sākumā bija ievēlēts arī valdē, ir skolotājs S., pārējie stāv vairāk aizmugurē un izliekas neitrāli.
Skolas padome pieprasīja skolotāja izstāšanos no SSS nod. valdes, kas no formālās puses arī tika darīts. Bez tam vēl, kā dzird, skolas telpas tiekot izlietotas dažādiem sporta vingrinājumiem. Interesanti, kāpēc to neredz skolas priekšnieks? Un vai šeit nebūtu kāds vārds sakāms skolas jeb pag. padomei? Vai tiešām mēs cēlām skolu, lai to nodotu vienas politiskās partijas rīcībā?
 Mikus

Lauku Domas Nr 11, Ceturtdien, 17. martā 1932.g

1 komentārs:

  1. labdien
    Finanšu un ekonomikas krīzes rezultātā jums ir grūtības iegūt aizdevumu, banku un citu finanšu iestāžu līmenī. Jums nav jāuztraucas par. Vēlaties gūt labumu no kredīta, izejot no jūsu projektiem, vēlaties gūt labumu no tirdzniecības fona, jūs vēlaties saņemt kredītu finansēšanai, studijas ārzemēs, vēlaties mainīt auto, aprīkot jūs tehnika, jums piedāvāt jaunu mājvietu. Patīk dažāda veida individuālie aizņēmumi, lai atbilstu jūsu vajadzībām. Es esmu indivīds ar kapitālu, kura tiks izmantota, lai izveidotu aizdevumi cilvēkiem finanšu grūtībās likmi no 2 % līdz 4 %. Ieguvums no manas zināšanas ir vienkāršs un ātrs. Ja interesē un nopietns, sazinājās ar mani. Tieši pa e-pastu: leferfrancisjean@gmail.com
    Labi, lai jums.

    AtbildētDzēst