pirmdiena, 2015. gada 20. aprīlis

"Brauciens Augšzemgalē", Valdis Ūdris, 1932.g. (Beigas)

Stāsts par braucienu no Daudzevas stacijas caur Zalvi, vēlāk uz Neretu 1932. gadā. Zalves skolas ikdiena, grāfa Šuvalova darbi, Nereta - ievērojams centrs Augšzemgalē.




(Beigas).
Zalves sešklasīgā pamatskola ierīkojusies bij. grāfa Šuvalova pilī, kuŗas sarkanais skārniņu jumts tāļi saredzams pils parka kokos. Tagad šī pils pārvērtusies par gaismas pili, kur strādā audzināšanas un izglītības darbu jaunā skolotāju saime. Kur cikkārt klusajā vietā neviens nedrīkstēja kāju spert, tur tagad jaunatne čalo un smej dzidriem smiekliem...
Mēs pabraucam garām lielai grupai skolēnu, no kuŗiem daži, cik to sliktais ceļš atļauj, uzmetas uz mūsu kamanām.Uz jautājumiem viņi atbild droši, neliekuļoti, stāstīdami par skolas dzīvi. Pedagogi var būt apmierināti, lielais, atbildīgais darbs bijis ne bez sekmēm. Daudziem skolniekiem pie krūtīm redz Latv. Jaunt. Sark. krusta pulciņa nozīmes.
Pēc ilgā brauciena esam gluži vai sastinguši, jo visu laiku sejās pūš ass vējš. Biezie kažoki, liekas, zaudējuši savu siltumu. Vēl garām izgl. b-bas .”Ausmas" namam, kur uz visām pusēm paveras jaunsaimniecības, tad pāri lielām kupenām un sētvidū. Jaunsaimnieka siltā istaba mums izliekas vai pati paradize. Pie karstās tējas un siltiem pīrāgiem uzņemam zaudētās siltuma kalorijas.
Krietni atpūtušies pievakarē dodamies pie kāda cita radinieka Neretas laukos. No Zalves līdz Susejas muižai ceļš 8 km garumā taisns kā šņore. Tas skaitoties viens no jaunākiem ceļiem apkārtnē kuŗu stigojis savā laikā grāfs Šuvalovs. Man rāda pašā ceļa malā kādu kuplu ozoliņu pie kuŗa 1919. g. no mošķu bandas briesmīgā kārtā nogalināts Palsana dēls. Svieduši granātu... Drīz sākas mežs, sīkas mazas purva priedītes. Ziemas ceļš pa pļavām un laukiem ved taisni uz Susejas krogu. Starp celmiem un atvasēm šur tur paspīd jaunsaimniecības un pašā meža malā vecas mājas.
Aiz Susejas kroga ceļš lokās blakus Susejas upei, kas tagad pārklāta sniega kalniem. Labā pusē ir upe ar līčiem un pļavām, bet kreisā kalnājs. Braukšana te sokas labi.
Pelēkajās sētās mūs apsveic suņu rejas. Vecas ēkas salmu jumtiem un īpatnējām piebūvēm.
Kalni, lejas un tālumā birstalas un meži, liek atcerēties kalnaino Vidzemi.
Ir brīnišķa ziemas nakts. Dzidrā debess zilgme pārklājusies vieglu mākoņu kārtu. Reiz reizēm paspīd mēness gaisma. Čīkst kamanas...
Garām mums aizslīd kādi kapi. Nez, kāpēc prātā iešaujas Poruka rakstītās rindas:
„Kaut jel drīzi tiktu galā .
Kapenes dus ceļa malā..."
Izbraucot cauri Ķāžu priedītēm top redzamas Neretas ugunis. Pār koku galotnēm redzams arī baznīcas smailais tornis.
Nereta — ievērojams centrs Augšzemgalē. No šī apvidus nākuši cilvēki ar lielu sabiedrisko un kulturālo nozīmi jau pagājušā gadu simteņa 70. un 80. gados. No vecākas paaudzes varam minēt: M. Skruziti, J. Kļaviņu, J. Sproģi, J. Vainovski, J. Jaunsudrabiņu un Līvu Jurku (J. Puriņš), bet jaunākās J.Veseli u. c. Stāsta, ka Neretā dzimis ari Fūrekers.
Tagad Nereta krietns miestiņš, visur jaunas, krāsotas mājas. Pašreiz b-bu kolektīvs ceļ biedrību namu, kas dabūts jau zem jumta. Būs liela, ar visām ērtībām ēka. Plašā būve jau prasījusi Ls 32,000. — Būves galvenā finansētāja esot Neretas krāj-aizdevu sabiedrība.
Neretā ir plašs un skaisti izbūvēts tirgus — katram tirgotājam ierīkots ērts lievenis. Visdzīvākā kustība Neretā trešdienās, kad noturot nedēļas tirgu. Tirdzinieki braucot no tāļiem apvidiem, pat no Vidzemes.
Neretā starp daudziem veikaliem atrodas arī neliels grāmatu un rakstāmlietu veikals.
Kad iebraucam radinieka mājās, ir jau diezgan vēls vakars. Pārrunās pakavējamies arī pie dienas notikumiem. Pastāsta, ka šejieni apstaigājis kāds „cietušā” Vintera aģents vākdams „Taisnībai" abonementus.
Ir patīkami pēc ilgiem gadiem būt radu starpā, tuvu mīļu cilvēku vidū un atcerēties pagājušos laikus, viņu grūtības un likstas, gara vēlreiz tos pārdzīvot un smelties jaunus spēkus turpmākam dzīves gājumam.
Šeit bez praktiskās dabas cilvēkiem ir sastopami ļaudis ari ar kultūras vērienu.
Otrā rītā, pēc sirsnīgas atvadīšanās sākam ceļu atpakaļ.

Jēkabpils Vēstnesis, Nr.16
Ceturtdien, 21. aprīlī, 1932. gadā
no www. periodika. lv

 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru