otrdiena, 2015. gada 14. aprīlis

Revīzija Daudzeses pagasta pašvaldībā (1936)

Interesanti, ka 1936. gadā par normu tiek uzskatītas klaušas pagasta saimniecisko darbu veikšanā. Norma un pat prasība ir tas, ka pašvaldības darbinieku dzīvokļiem jāatrodas pašā darba vietā -  "pagasta nams atrodas bijušā muižas dzīvojamā ēkā un neatbilst prasībām, jo trūkst pat dzīvokļa darbvedim un tas dzīvo ārpus pagasta nama".

Revīzija Daudzeses pagasta pašvaldībā  (1936)

Jēkabpils apriņķa lauku pašvaldību vecākais P. Prikulis pagājušā nedēļā izdarīja revīziju Daudzeses pagasta pašvaldībā. Par šo revīziju apriņķa vecākais Jūsu līdzstrādniekam izteicās:
.”Daudzeses pagasts pieskaitāms pie mazākajiem apriņķa pagastiem: iedzīvotāju pagastā 1100, nekustāmas mantas vērtība — Ls 588 938. Budžets tekošam gadam sastādīts ar normālām nodokļu likmēm, līdzsvarojot to uz Ls 15 100.”
Uz revīzijas dienu izstāvēja agrāko gadu nodokļu parādi Ls 1876, bet pag. g. uz to pašu laiku izstāvēja Ls 3405.
Pabalstāmu nespējnieku pagastam ir 25 cilvēki, jeb 2,26 proc. no iedzīvotāju skaita. No tiem 10 atrodas patversmē, 15 ārpus tās. Patversmi pagasta valdei uzdots izremontēt, izbalsinot to no iekšpuses.
Nodokļu iekasēšana, kā redzams, Daudzesē uzlabojusies. Konstatēts tomēr, ka atsevišķām saimniecībām nodokļu parādi izstāv par vairākiem gadiem. Pagasta vecākam uzdots, lai valdes locekļi savos iecirkņos būtu aktīvāki nodokļu iekasēšanā, apķīlājot š. g. rudens ražu un, izņēmuma gadījumos, ierosinot nekustāmu īpašumu pārdošanu.
Pagasta pašvaldība ir uzcēlusi staltu 6-kl. pamatskolas ēku, kas izmaksājusi apm. Ls 85000. Pie skolas ierīkots jauns augļu dārzs, kā ari izdaiļota skolas apkārtne. Skolas sienas grezno skolēnu darināti darbi. Skolas jaunbūves vajadzībām izdarīts aizņēmums no Latv. Kredītbankas uz 28 gadiem un vēl skaitās nenomaksāti Ls 50460, kas gadā prasa no pašvaldības termiņmaksām vairāk kā 1000 latu. Pagasta valde atzīst, ka viņai nebūs pa spēkam kārtot šo parādu, jo arī pagasta nams un nespējnieku patversme atrodas neapmierinošā stāvokli un vajadzēs domāt par šo ēku jaunbūvi. Pag. valde griezusies tāpēc pie izglītības ministrijas ar lūgumu — pārņemt skolu valsts uzturēšanā, dodot skolai apgaismošanu, apkurināšanu, mācības līdzekļus u.t.t. — izglītības ministrija lūgumu noraidījusi.
Pagasta valdes saimniecībā saskatāma taupība, jo visi darbi tiek izvesti klaušu kārtā, neprasot no pag. budžeta izdevumus.
Tā kā pag. pašvaldībai vispirms jāķeras pie pag, nama būves, tad jākrāj jau laikus līdzekļi, neizslēdzot pat nodokļu paaugstināšanu virs normālām likmēm.
Pagastam ir rajona ārsts ar dzīves vietu Jaunjelgavā, no kurienes tas Daudzesē ierodas tikai 2 reizes nedēļā. Tā kā šāds apkalpošanas veids neērts priekš iedzīvotājiem, sevišķi grūtos saslimšanas gadījumos, tad pārrunāts jautājums ar pagasta valdi, ceļot jauno pag. namu, paredzēt tajā telpas arī ārstam.
Tagadējais pagasta nams atrodas bijušā muižas dzīvojamā ēkā un neatbilst prasībām, jo trūkst pat dzīvokļa darbvedim un tas dzīvo ārpus pagasta nama.
Toties biedrības nams, kurš tagad nodots aizsargiem, ir ērts un pietiekošs Daudzeses sabiedriskās dzīves vajadzībām.
Pagasta iedzīvotāju galvenais ienākumu avots ir peļņas ziemā pie mežu darbiem, jo lauksaimnieciski izmantojamās zemes platība ir diezgan mazvērtīga.
Pagasta valdes grāmatvedība un darbvedība apmierinoša.

dz.
 Jēkabpils Vēstnesis Nr 38
Ceturtdien, 17. septembrī, 1936.g
www. periodika. lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru