sestdiena, 2015. gada 18. aprīlis

Draudzīgais aicinājums Jēkabpils skolām devis 11 543 grāmatas (1939.g)


 Par ēdināšanu kopgaldos, draudzīgo aicinājumu, papildskolām un vakara jundu, kurā jāklausās Vadoņa teicienu. Kā arī mazi meli par Ulmaņa valdības (1934. gada 15. maija valdība) sasniegumiem - Daudzeses skola, kas uzcelta jau 1931. gadā, tiek pieskaitīta pie "vienotās valsts vadības uzsāktajiem jaunajiem ceļiem latviskās skolas celšanā  un pilnīgākā izveidošanā".

Draudzīgais aicinājums Jēkabpils skolām devis 11 543 grāmatas

Jēkabpils apriņķa tautskolu inspektors P. Baško sarunā ar mūsu līdzstrādnieku norādīja: „Jēkabpils apriņķa tautskolu inspekcijas pārraudzībā atrodas 44 pamatskolas. Visas šīs skolas, izņemot trīs, kuras piemīt privātmājās, mitinās pašvaldību ēkās.
Vēl priekš nedaudz gadiem lielais vairums skolu apdzīvoja skolām nepiemērotas, pa daļai īrētas, privātas mājas. Pēc 1934. g. 15. maija, kad vienotās valsts vadība uzsāka jaunos ceļus latviskās skolas celšanā  un pilnīgākā izveidošanā, uzceltas šādas jaunas skolu ēkas apriņķī: Ābeļu - Salas 6 klasīgā pamatskolas jaunceltne, Dignājas - Gipterēnu 6 klasīgā pamatskola, Daudzesas 6 klasīgā pamatskola, Biržu - Bērzgala 6 klasīgā pamatskola, Elkšņu valsts 6 klasīgā pamatskola, Elkšņu pirmās pakāpes pamatskola, Neretas 6 klasīgā pamatskola un Vīgantes - Sēlpils pirmās pakāpes pamatskola. Īsi priekš tam tika pabeigta Sunākstes 6 klasīgās pamatskolas celtne. Vārnavas pirmās pakāpes pamatskolu šogad pilnīgi nobeigs un iesvētīs, kā arī pabeigs kapitālo pārbūvi Zasas 6 klasīgā pamatskolā.
Šai mācības gadā paredzēts celt
 Ābeļu pagasta 6 kl. pamatskolas jaunceltni, lai jau nākošajā mācību gadā tajā varētu uzsākt mācības.
Pie visām skolām ir plašas un vispusīgas bibliotēkas ar kopējo grāmatu skaitu 54 227, no kurām 11 543 grāmatas devis Draudzīgais aicinājums. Kā sevišķu jaunievedumu jāatzīmē tas, ka Jēkabpils apriņķa skolotājiem ir savas, četras ceļojošās bibliotēkas un viena centrālā bibliotēka. Šīs bibliotēkas komplektējas no pedagoģiskā un zinātniskā satura grāmatām, kuras ir liels un iespaidīgs palīgs skolotāja audzināšanas darbā.
Pie 30 skolām iekārtotas kopmītnes un visās skolās ir iekārtoti kopgaldi. Skolu kopgaldos pusdieno 2263 skolēnu resp. 47,6 proc. no visa skolu skolēnu skaita apriņķī. Kopgaldu tīkla iekārtošanu sevišķi ir veicinājis jauns pasākums — kopgaldu dārzu ierīkošana pie skolām un kopēdināšanas fonda komitejas pie pagastu pašvaldībām. Tā piemēram ar fonda līdzekļiem ir ēdināti 116 skolēni apriņķī, bet ar pašvaldības līdzekļiem 216 skolēnu. Pārējie skolēni ēd uz sava rēķina.
Papildskolu tīkls sāk izveidoties sekmīgi un patreiz apriņķī ir 6 papildu skolas ar lauksaimniecisku un viena papildskola ar komerciālu raksturu.
 Skolu kopmītnēs ievestas vakara jundas, kurās visi skolēni un skolotāji pulcējušies, lai svinīgā brīdī, „ar īsu uzrunu un tai sekojošu Vadoņa teiciena kopnoskandi skaisti izbeigtu dienas darbīgās un rosīgās gaitas,” savus paskaidrojumus par skolu būvēm, bibliotēkām, kopgaldiem un internātiem, noslēdza tautskolu inspektors.

—ons.
Daugavas Vēstnesis Nr.40
Otrdien, 8. augustā, 1939.g.
www. periodika. lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru