piektdiena, 2015. gada 17. aprīlis

Skolas nama iesvētīšana Daudzesē (1935.g)





Pēc vairāku gadu ilgas būves beidzot skolas nams pagājušā vasarā tika galīgi pabeigts. Tas ir stalts divstāvu nams. Viņa iesvētīšana notika š. g. 27. oktobri. Garīgo iesvētīšanas aktu izpildīja baznīcas ģimnāzijas direktors mācītājs Voitkus un vietējais mācītājs Kiršteins. Abi runātāji izcēla to, ka jaunā laikmeta skolai jādarbojas ciešā sakarā ar baznīcu, tad izaugs stingri raksturi, kas veidos skaistu nākotnes dzīvi. Skolu departamenta direktors Ozoliņš savā apsveikšanas runā aizrādīja, ka mūsu bērnos ir mūsu nākotne, un tāpēc: ja vēlamies gaišu un lielu nākotni, skolai kontaktā ar bērnu vecākiem, jāaudzina jaunie pilsoņi ar gaišu un plašu skatu dzīvē. Tautskolu inspektors Baško runāja par jauno laikmetu, kāds iestājies mūsu dzimtenē un viņa cēlajām idejām, kuru tālāknesēja ir jaunatne, kādēļ tā audzināma nacionālisma garā. Lauku pašvaldību vecākais Vīksna izteica atzinību vietējā pagasta pašvaldībai un pilsoņiem par pieliktām pūlēm būvmateriālu piegādāšanā. Pagasta vecākais Mūrnieks sniedza pārskatu par ēkas celšanas gaitu. Sveicienus nesa ari kaimiņu pagastu skolu un pašvaldību pārstāvji. No visu apsveicēju runām izskanēja viena doma, viens vēlējums: „Lai jaunajā gaismas pili tiek audzināta skolas jaunatne nacionāli-valstiskā garā; lai viņa ir pietiekoši sagatavota un spējīga skaisto tautas vienības ideju tālāk nest!" Laimes novēlējumi turpinājās arī pie kopmielasta galda.
Tai pašā dienā arī tika sarīkota skolas telpās vietējā mazpulka ražojumu izstāde un izsniegtas attiecīgas balvas par centību darbā. Lai cēlajai mazpulku idejai netrūkst sekotāju!
Svinības noslēdzās vakarā tautas namā, kur tika uzvesta A. Melka komēdija ..Jaunais laiks". Turpat bija sarīkots skolas bazārs ar diezgan vērtīgām mantām. Kā vienā, tā otrā vietā apmeklētāju bija daudz.
Kad bazāram ziedotais gailis jau vēstīja rīta tuvošanos, visi apmierināti gāja uz mājām.
B.

Jēkabpils Vēstnesis Nr. 45
Ceturtdien, 7. novembrī, 1935. gadā
no www. periodika. lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru