otrdiena, 2015. gada 21. aprīlis

Labumi un sliktumi Jēkabpils apriņķa skolās (1939.g.)



 Pie katras skolas jābūt: koku audzētavai, mazpulku un parauglauciņiem, košuma dārzam, kopgalda sakņu dārzam, rotaļu un sporta laukumam. Seces pagasta pamatskolai līdz šim vēl nav radio aparāta!

Labumi un sliktumi Jēkabpils apriņķa skolās

Jēkabpils apriņķī par skolu valdes priekšsēdētāju iecelts tautskolu inspektors P.Baško, pašvaldību pārstāvi — Jēkabpils pilsētas vecākais T. Ermansons, iekšlietu ministrijas pārstāvi — P. Prikulis, skolotāju pārstāvi — skolas pārzinis E. Āboliņš un izglītības ministr. pārstāvis skolu ārsts —Jēkabpils apriņķa ārsts Dr. P. Labsvīrs. Tuvojoties mācību gadam izdarīti pārkārtojumi skolotāju sastāvā. Par Mēmeles 6-kl. pamatsk. pārziņa v. i. nozīmēts VecSēļpils I pak. pamatsk. pārz. A. Lezdiņš. Viņa vietā nozīmēts Neretas 6-kl. pamatskolas skolotājs V. Mintūzis. Daudzeses 6-kl. pamatskolai par skolotāju nozīmēts Miķelis Makarovs. Saukas 6-kl. pamatskolai par skolotāju izraudzīts A. Švābe.
Skolu valde arī plaši pārrunājusi skolu stāvokli Jēkabpils apriņķi. Par to tautskolu inspektors P. Baško mums paskaidro:
Neatkarīgi no tā, ka pēc 1934. g. skolu jautājums visās vietās ir atrisināts ātri un labā saskaņā, tomēr dažos pagastos, galvenā kārtā līdzekļu trūkuma pēc, tas ir nokavējies. Izņemot dažas skolas, skolu stāvoklis Jēkabpils apriņķī visumā ir labs. ,Tāpat tas ir ar mācības līdzekļiem un inventāru.
Skolu valde sīki apskatījusi pašreizējos skolu namus, inventāra, mācības līdzekļu, darba rīku v. c. inventāra stāvokli. Skolu valde apspriedusi skolu dārzu stāvokli un arī skolēnu veselības pārbaudes jautājumu, jo ir bijuši gadījumi, kur veselības pārbaude skolniekiem izdarīta tikai 1 - 2 reizes gadā. Tagad skolu valde aicinājusi pagastu pašvaldības rūpēties, lai skolnieku veselības pārbaudi izdarītu 3 reizes gadā, stingrā saskaņā ar noteikumiem. Vissliktākā stāvokli atrodas Ābeļu pamatskolas telpas. Tāpēc tur jau šinī rudeni liks pamatus skaistai jaunceltnei, kas tad pilnīgi atrisinās šo sāpīgo jautājumu.
Tikpat sliktā stāvoklī atrodas Biržu 6-kl. pamatskolas telpas, bet šeit pagaidām nav vēl nekas darīts. Tāpēc skolu valde nolēmusi ierosināt, lai pagasta pašvaldība savā būvniecības plānā pirmā vietā uzņemtu šīs skolas būvi.
Sliktos apstākļos atrodas arī Dignājas pag. Nīcgales 6-kl. pamatskolas telpas, bet šeit jau pagasta pašvaldība ir izstrādājusi būvprojektu un kārto nepieciešamos priekšdarbus.
Mēmeles pag. pašvaldība ievadījusi darbus Mēmeles 6-kl. pamatskolas būvei.
Neretas pag. pašvaldība nolēmusi būvēt Neretas—Pilskalnes 6-kl. pamatskolu.
Sliktā stāvoklī atrodas arī Seces 6-kl. pamatskolas telpas. Pagasta pašvaldība izstrādājusi būvprojektu, kuru skolu valde, ar maziem pārlabojumiem dzīvokļu iekārtojumā, arī pieņēmusi. Paredzēts celt 3 stāvu ēku ar visām labierīcībām. Atsevišķu ēku cels apkalpotājam. Būve izmaksās apm. 200 000 ls.
Bēdīgā stāvoklī ir arī Jēkabpils pilsētas pamatskolas telpas, jo pilsētai nav spec. skolas telpu. Skola mitinās gadījuma telpās, kas skolai nav piemērotas. Skolu valde nolēmusi ierosināt Jēkabpils pašvaldību stāties pie šī jautājuma drīzas atrisināšanas.
Pārējām skolām, vajadzīgos sīkākus remontus saskaņā ar būvinspektora norādījumiem, uzdos veikt pag. pašvaldībām līdz skolas mācību gada sākumam.
Attiecībā uz labierīcībām tanīs skolās, kur klozetos nav ūdens, skolu valde uzdos pašvaldībām izmantot kūdru kaisīšanai.
Tāpat uzdos pag. pašvaldībām sagādāt iztrūkstošos mācības līdzekļus līdz māc. gada sākumam.
Seces pagasta pamatskolai līdz šim vēl nav radio aparāta. Pagasta pašvaldībai uzdots to iegādāt.
Pēc skolu valdes atzinuma pie katras skolas jābūt: koku audzētavai, mazpulku un parauglauciņiem, košuma dārzam, kopgalda sakņu dārzam, rotaļu un sporta laukumam. Kur to vēl nebūtu, skolu valde uzdos skolu pārziņiem tādus ierīkot.
Sadalot zemi, pirmā kārtā jāapmierina skolas vajadzības, pēc tam tikai skolotāju.
Zemes trūkuma gadījumā skolotājiem paredzētās dienesta zemes vietā izmaksājama atlīdzība naudā, vai arī zeme nomājama no privātiem zemes īpašniekiem.
Skolu valde ar gandarījumu konstatējusi, ka skolu telpu jautājums ļoti labi atrisināts Vārnavas un Zasas pagastos, jo tur šinī mācības gadā skolas sāks savu darbu jaunās ēkās.
Bez tam Zasas pag. pamatskola pašreiz ir labākā apriņķi.
Līdz šim skolu valdē ilgus gadus kā pašvaldību pārstāvis darbojās Sērenes pag. vecākais Jaunzems. Tagad viņa vietā iecelts Jēkabpils pils. vecākais T. Ermansons. Par ilggadīgu un sekmīgu darbu skolu valdē Jaunzemam nolemts izteikt pateicību.

Daugavas Vēstnesis Nr.52
 Otrdien, 22. augustā, 1939. 
no www. periodika. lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru